2024. március 29., Auguszta napja van
 
Figyelem: A tartalom lejárt!
Hírek | Önkormányzati hirdetmények
Népszámlálás 2022
« vissza Nyomtatás

 


TAB VÁROS JEGYZŐJÉNEK HIRDETMÉNYE
A 2022-es NÉPSZÁMLÁLÁSSAL KAPCSOLATBAN

Tisztelt Lakosság!
A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért is fontos, hogy a népszámlálásban mindannyian részt vegyünk, ami egyébként a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelességünk is.

Kérdőívet kell kitölteni
• mindenkiről, aki Magyarországon él;
• azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak;
• a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

A népszámlálás eredményei számos területen hasznosulnak:
• Adatai megbízható alapot nyújtanak a településünket és a szűkebb lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.
• Fontos információval szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási igényekről.
• Láthatóvá teszik társadalmunk kisebb csoportjait, például a fogyatékossággal élőket, a nemzetiségi, vallási közösségeket.
• A népszámlálásból nyert információk segítik a vállalkozásokat is, ezek ismeretében biztosabban tervezhetik például egy új üzlet megnyitását, vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését.
• A népszámlálás adatai alapul szolgálnak tudományos kutatásokhoz, elemzésekhez is.
• A magyarországi népszámlálás egy globális program része, hiszen a világ valamennyi országában tartanak közel egy időben népszámlálást. A népszámlálási adatok segítségével adunk pontos képet magunkról a szomszédos országoknak, az Európai Uniónak, az egész világnak.

Október 1 - október 16-a között:
A háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet. A kitöltést egyedi belépési kód segítségével tudják elvégezni. Az egyedi belépési kódokat a napokban a KSH postán juttatja el a háztartásoknak.


Október 17 - november 20-a között:
A településen kijelölt számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. Azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével, számlálóbiztosok keresik fel. Nem használnak papír kérdőíveket, a számlálóbiztosok tabletek segítségével rögzítik a válaszokat.

November 21 - november 28-a között :
Pótösszeírás keretében a népszámlálásból addig kimaradóknak a települési jegyzőt felkeresve kell eleget tenniük adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Az adatszolgáltatás kötelező, kérjük legyenek megértők és türelmesek a személyes felkeresések során, segítsék a számlálóbiztosok munkáját!

Mi történik akkor, ha valaki épp a járványra hivatkozva nem nyit ajtót a számlálóbiztosoknak, vagy egyéb okból nem hajlandó részt venni a népszámláláson?

 

A népszámlálásban a részvétel törvényben előírt kötelezettség. A statisztikai törvény szerint, aki a kötelező statisztikai adatgyűjtési kötelezettségét nem teljesíti, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke 200 ezer forintig is terjedhet. A KSH-nak azonban nem az a célja, hogy büntessen, hanem az, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre. 

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azokat összesített formában hozzák nyilvánosságra, semmilyen módon nem összeköthetők a válaszadók személyével.

A KSH népszámlálási oldala az alábbi linken érhető el:

https://www.ksh.hu/nepszamlalas2022

Tisztelettel:


Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit
Tab Város Jegyzője

 

Hirdetmény