2024. április 20., Konrád, Tivadar napja van
 
Város | Bemutatkozás | Művelődés
Művelődés
« vissza Nyomtatás

A Városi Könyvtár 30 000 kötettel, 1400 időszaki kiadvánnyal, Internet elérhetőséggel és fotótárral, valamint hangzó dokumentumokkal szolgálja a helység lakosságát. A beiratkozott olvasók száma 1300 fő. Az intézmény a helytörténet-kutatásnak is műhelye, és egyben szerkesztője a Tabi Újság című helyi lapnak.

A Zichy Mihály Művelődési Központ szervezi a művészeti csoportok, körök, klubok tevékenységét, koordinálja a város közművelődési munkáját, kapcsolatot tart a civil szervezetekkel, egyesületekkel.

Évenként ismétlődő nagyobb rendezvénysorozat a Tavaszi Fesztivál programja.


Kultúra

Tabon van a helyi születésű Nagy Ferenc fafaragó népművész galériája, amely egész évben látogatható. A népművészet mesterének alkotásai ma már az ország határain túl is ismertek és népszerűek. A művésznek számos sikeres kiállítása volt külföldön is.

A város szülötte Takáts Gyula Kossuth-díjas költő, író. Költészetéből nemcsak a Pannon táj iránti szeretet sugárzik, hanem a Tabhoz való rendkívül erős érzelmi kötődése is.

A volt Welsersheimb-kastély (ma: Takács Imre Szociális Otthon) klasszicista stílusban épült a 19. század első felében.

Idegenforgalmi szempontból feltétlenül számításba veendő a Tabtól 2 km-re (Zalán) található Zichy Mihály Emlékmúzeum az eredeti alkotásokat és gyűjtésből álló tárgyakat őrző kiállítótermekkel. Az épület Zichy Mihály szülőháza.

Tabtól 6 km-re Nyugatra, Bábonymegyeren látogatható a Rudnay Gyula emlékszoba.


Oktatás

A városban 2 általános iskola (egy önkormányzati és egy római katolikus), valamint egy középiskola és kollégium fogadja a tanulókat.

Az önkormányzati óvoda mellett katolikus egyházi óvoda is létesült.

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a hangszeres zenei oktatás mellett néptáncoktatás is folyik.